Veckans middag: Kantarell- & salamipasta

Den här krämiga och smarriga pastan lyxade vi till vardagsmaten med! Toppade middagen med en kantarellsmörgås på sidan om.

För 4 portioner:
400 g ansad & skivad svamp
400 g pasta
0,5 hackad purjolök
1 paket skivad salami
250 g färsk bladspenat
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
2 dl finriven parmesanost
4 msk smör
salt & vitpeppar
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Fräs svampen i en stekpanna, tills vätskan ångat bort, tillsätt hälften av smöret och smaksätt med salt & vitpeppar.
Fräs purjolöken i resten av smöret i någon minut.
Tillsätt vinet och koka ner till hälften. Tillsätt vispgrädde. Låt småkoka i ca 5 minuter.
Lägg i spenaten och salamin i såsen, ta pannan från värmen och låt stå i någon minut.
Häll av pastan, men spara ca 2 dl av pastavattnet.
Blanda ihop pasta, pastavatten, sås, svamp och riven parmesan i pastakastrullen. Rör ihop allting på svag värme så att det blir klibbigt och gottigt.
 
 
0 kommentarer

Skördedagar & wishing tree

Förra helgen var det Skördedagar här ute hos oss i Wenngarn.

Veronica och jag (& mini som synes) laddade med superfrukost innan vi promenerade ner till slottsparken. Det var allt från gamla bilar till höstblommor och sortbestämning av äpplen. Blev mest promenerade runt, kändes inte som att vi fick så mycket uträttat, men det var mysigt i alla fall!

 

På eftermiddagen var det invigning av förskolans Wishing tree inne i slottet. Älskar bredden på önskningarna - vad är väl fred på jorden gentemot att inte kan fånga en Pokémon?

 
0 kommentarer

Att sluta med blöja

Lite mammatankar så här på kvällskvisten. Det här med att sluta med blöja - bara tanken känns ju så himla lockande och smidig, no more blöjbyten liksom (kommer snart en ny som kräver en massa blöjbyten dock).

Jag skulle ljuga om jag sa att vi verkligen försökte få det blöjfritt i somras, men så fort tillfälle gavs så var det nakenfis-spring här hemma och pottan ställdes fram som en piffig inredningsdetalj (dammsugare och pottor - man måste ju bara älska småbarnsåren :).

Han visade dock cirka noll intresse för att kissa på pottan, eller att styra det hela på något vis alls. Det mesta hamnade på altanen, mattan eller andra mindre lämpliga ställen. Ungefär samma vecka som vi drog igång med förskola nu på hösten så hände det något. Pottan blev spännande, och att sitta där i mer än 5 sekunder kunde han faktiskt tänka sig. Och så plötsligt hände det... Lite kiss hamnade i pottan, mamman & pappan stod som två överstolta tuppar och applåderade för glatta livet (om man reagerar så för lite kiss i pottan, hur ska man då bete sig när det vankas Nobelpris osv?). Det ena ledde till det andra och nu kissas det mer och mer på pottan.

Frågan är bara när man ska starta med "hårdkörning"? Känns svårt nu mitt under vardagen när en större del av dagen spenderas på förskolan. Det känns som det blir förvirrande om man är blöjfri hemma och sen har blöja på förskolan? Samtidigt som det känns rätt långt till en längre sammanhängande ledighet där man verkligen kan fokusera och hålla koll, vintern känns ju inte heller som en optimal period iom tusen kilo kläder som ska på och av när man är ute.

Eller ... så slutar man fundera så himla mycket som förälder och bara slappnar av lite och kör på. Så småningom slutar ju alla barn med blöja.


Vi klistrar för fullt i pottkalendern i alla fall :)
2 kommentarer