11 månader

En månad (till och med mindre än en månad!) kvar tills vi ska fira 1-årsdagen. Tiden rullar på så det får bli en sammanfattning av de senaste månaderna då jag inte hunnit skriva. 

Knoppen - En tjej med humör kan vi konstatera. Lilla fröken rivjärn är tydlig med vad hon vill, vare sig det gäller att ha kvar en leksak som egentligen tillhör storebror eller att vägra vara på golvet. Försiktig till personligheten men ändå rivig när det behövs. Bra kombination. Mammig så hälften, eller kanske till och med en fjärdedel, vore nog. 

Kroppen - tog de allra första staplande stegen vid 9,5 månad. Efter det var det lite gång här och där men som för ett par veckor sedan släppte helt och krypandet är nu historia. Det är gå som gäller. Men det är lugnt och försiktigt så till skillnad från när spralliga storebror lärde sig gå så sker det ganska smärtfritt. Klättrar på allt som kan (och inte kan) klättras på. Leker gärna på golvet, men inte själv, utan det ska vara i sällskap av någon (helst mamma) och då ska det vara i knät eller i alla fall så att man fortfarande nuddar varandra.. 
Det här är bebisen som föddes snorig för jag tror att hon har varit förkyld sen dag 1. Typiskt januaribarn med syskon på förskola. Men allt som oftast pigg och glad. 

Sömn - har ju aldrig varit hennes starka sida. Senaste veckorna har rutinen funnit sig så att det sovs en gång per dag, oftast i vagnen. Den sömnen kan vara allt mellan 15 minuter till 1,5h (det hör dock till sällsynta fall) (oftast när mamman jobbar fredagar av nån anledning). Dagvilan varar oftast ca 30-60 minuter. Rullar vagnen ökar chansen för längre sovning, men det är ju inte alltid den möjligheten finns. Nattsömnen ... ZzZz ... infaller oftast mellan 18:30-19:30 och därefter är det ett riktigt lotteri. Ibland räcker det med en "åternattning" och vissa kvällar är det intervaller i trappan upp till sovrummet. Pappan har på 11 månader nattat lilla E en gång, veckan innan jul då jag var på julbord med jobbet. Det gick bra med nattning nr 1... 

Mat - det tog ju lång tid innan hon fattade tycke för vanlig människoföda men plötsligt en dag vid 10 månader så var det tydligen ganska okej. Men vi skulle inte jubla alltför mycket för det som ena dagen funkar kan vara tvärstängd mun nästa dag. En stor favorit är pannkakor i alla dess former - bananpannkaka, vanlig pannkaka, ugnspannkaka, amerikanska pannkakor osv. Tur det finns en uppsättning av varianter så vi undviker skörbjugg. Plockmat är att föredra framför att bli matad med puré även om det kan funka, så länge det är hemlagad mat och inte köpt. Fint skare'va 🙈
Ammar fortfarande och hon visar ca noll tendenser för att vilja sluta med det. Fick hon som hon ville skulle hon väl göra det jämt. Nu är det mest hela nätterna men kan ibland envisas med att även göra det dagtid. Vi bestämde att vi inte kommer ändra något av den rutinen inför Thailand då det ändå är mycket trygghet, näring/vätska och skydd iom amningen. Det + nattsömnen tar vi tag i när vi kommer hem igen. 

(null)

Japp. Jag är lika förvånad som du över att vi redan passerat 11 månader. 

Nu laddar vi för att fira 1-årsdagen i Thailand. 
1 kommentar
Bödis

Rolig sammanfattning😗